Březen 2014

Jogurtový perník s povidly a karobovou polevou

29. března 2014 v 9:56 | Calla |  Sladké
INGREDIENCE:
400g bílý jogurt (velký kelímek)
½ kelímku cukru
1 kelímek polohrubé mouky
2 vejce
1 kypřící prášek do perníku
Povidla dle chuti (cca 200g)
Poleva:
100g másla
5lžic mléka
2lžíce karobu
2lžíce solamylu
80g cukru

POSTUP:
Smícháme jogurt s cukrem, polohrubou moukou a vejci. Přidáme rozpuštěná povidla a kypřící prášek. A smícháme. Těsto vlijeme na vymazaný a vysypaný plech. Pečeme 20minut na 180°C.

Poleva: Smícháme karob, solamyl a cukr. V kastrůlku si rozehřejeme máslo s mlékem a přidáme sypkou směs. Chvíli ohříváme a pak touto polevou polijeme perník.

(omlouvám se za kvalitu fotek- foceno telefonem)

Karobovo-tvarohová buchta

22. března 2014 v 18:42 | Calla |  Sladké
INGREDIENCE:
Karobové:
2 hrnky polohrubé mouky
3/4 hrnku cukru
5 lžiček karobu
2 vejce
1hrnek mléka
1/4 hrnku oleje
kypřící prášek
Tvarohové:
2 vaničkové tvarohy
1 vanilkový puding
1/4 hrnku mléka
1 vejce
1/4 hrnku cukru

POSTUP:
Nejprve smícháme všechny ingredience na tvarohové těsto a vymícháme hladkou směs. A necháme odležet.
Pak smícháme mouku, cukr, karob a přidáme mléko, vejce a olej. Nakonec přidáme kypřící prášek a vymícháme hladké těsto.
Tmavé těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech. Na tmavé těsto nalijeme tvarohové těsto.
Pečeme cca 25minut na 180°C


Ovesno-jogurtová buchta s ovocem

16. března 2014 v 7:30 | Calla |  Sladké
INGREDIENCE:
400g ovesných vloček
500g jogurtu
2 lžíce medu
skořice
ovoce (kompot i čerstvé)

POSTUP:
Ovesné vločky zalijeme vodou (či lákem z kompotu) a necháme nabobtnat. Přidáme med, jogurt a skořici a promícháme do hustého těsta (pokud je těsto příliš husté, tak stačí přidat vodu či jogurt x pokud je těsto řidké, tak přidáme vločky). Na vymazaný a vysypaný plech vlijeme 1/2 těsta a poklademe na kousky nakrájeným ovocem a nakonec dáme druhou polovinu těsta. Pečeme podle tloušťky buchty- já jsem pekla cca 1,5 hodiny na 170°C. POZOR- buchta bude uvnitř vlhká vždy, takže si myslím, že hodinka pečení by stačila též ;)

Pudinkoví šneci

8. března 2014 v 15:21 | Calla |  Sladké
INGREDIENCE:
Těsto:
3 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
3 lžíce moučkové cukru
1 vanilkový cukr
65g másla
2 žloutky
1 hrnek mléka
1kostka droždí
špetka soli
Náplň:
1 vanilkový puding
450 ml mléka
rozinky
med

+ 2bílky rozmíchané s mlékem na potření

POSTUP:
Do mísy nasypeme mouku a v ní ďůlek, okolo ďůlku nasypeme moučkový cukr, vanilkový cukr, rozpuštěné máslo a 2 žloutky. Do ďůlku nadrobíme droždí a zajileme vlažným mlékem a lehce osolíme. Počkáme cca 5 minut na vzejití kvásku a smícháme v pěknou kuličku. Posypeme lehce moukou, přikryjeme utěrkou a dáme kynout. Během kynutí si připravíme náplň- uvaříme puding dle návodu, osladíme medem a přidáme rozinky. Necháme vystydnout.
Vykynuté těsto rozválíme na půlcentimetrový plát. Ten pomažeme náplní a srolujeme do "závinu" a ten nakrájíme na cca 2cm šneky, které dáme na vymazaný plech a ještě potřeme zbylými bílky s mlékem. Pečeme cca 15 minut na 180°C.

Makovo-tvarohová buchta

6. března 2014 v 18:47 | Calla |  Sladké
INGREDIENCE:
Těsto:
2hrnky hladké mouky
1/2 hrnku cukru
1hrnek mléka + 100ml na další zředění (viz.recept)
1/2 hrnku oleje
2 vejce
kypřící prášek
Máková náplň:
200g mletého máku
hrnek mléka
60g cukru
skořice
Tvarohová náplň:
500g tvarohu
1 pudinkový prášek
1 vejce
trochu mléka na zředění
vanilkový cukr

POSTUP:
Máková náplň:
Mák smícháme s cukrem a skořicí. Zalijeme horkým mlékem a pořádně zamícháme- měla by nám vzniknout hustší směs (lze i mléko s mákem povařit).
Tvarohová náplň:
Smícháme tvarohy, pudinkový prášek, vanilkový cukr, vejce a dle potřeby zředíme.
Těsto:
Mouku smícháme s cukrem a kypřícím práškem. Přídáme mléko (1hrnek), olej a vejce a vyšleháme.
Na vymazaný a vysypaný plech rozetřeme polovinu těsta, na ní dáme makovou náplň a na ní ještě tvarohovou náplň. Druhou půlku těsta zředíme trochou mléka a dáme jako poslední vrstu buchty. Pečeme 40 min na cca 175°C.

Jablečný koláč

3. března 2014 v 14:48 | Calla |  Sladké
INGREDIENCE:
Těsto:
175g hladké mouky
25q cukru
100g másla
1 vejce
Náplň:
5 jablek
3lžíce cukru
Drobenka:
35g hrubé mouky
5lžiček cukru
15g másla
skořice

POSTUP:
Smícháme mouku s cukrem a na kousky pokrájeným máslem, poté přidáme vejce a vyhněteme hladké těsto, které vyválíme a dáme do koláčové formy vyložené pečícím papírem.
Nakrájíme si jablka na malé kousky a smícháme s cukrem (lze přidat i rozinky, skořici, oříšky...) a navrstvíme na těsto.
Drobenku vytvoříme smícháním mouky, cukru, másla a trochy skořice- a žmouláme. Nakonec ji nasypeme na jablka. Koláč pečeme nejprve na 180°C asi 20minut, pak snížíme teploty na 160°C a pečeme dalších cca 30minut.