Říjen 2013

Jogurtovo- kokosová buchta

31. října 2013 v 15:38 | Calla |  Sladké
INGREDIENCE:
1 jogurt (stačí bílý- 150g)
4 kelímek hladké mouky
1 kelímek cukru
1 kypřící prášek
1 vejce
kokos

POSTUP:
Všechny suroviny smícháme a necháme péct asi 20minut na 170°C.
Tip:
Polít čokoládou, či promazat marmeládou.

Drobenková buchta s tvarohem a ovocem

30. října 2013 v 14:57 | Calla |  Sladké
INGREDIENCE:
Drobenka
3 hrníčky polohrubé mouky
1 hrníček cukru
1 hera (250g)
1 prášek do pečiva
Tvarohová náplň
2 tvarohy ve vaničce
1 vejce
1 vanilkový cukr
Cukr dle chuti
Trochu mléka

Ovoce

POSTUP:
Nejprve si připravíme náplň: smícháme tvarohy, vajíčko, mléko a cukry. Doporučuji si udělat náplň trošku řidší, aby se lépe roztírala Po dobu přípravy drobenky dáme do ledničky.
Drobenku připravíme smícháním mouky, cukru, hery a prášku do pečiva. Vše pečlivě spojíme do drobenkové hmoty. ½ této hmoty nasypeme na vysypaný plech, potřeme náplní, nasypeme na to ovoce a nakonec druhou polovinu drobenky. Pečeme na 170°C cca 25 minut.

Makovo-švestková buchta

27. října 2013 v 15:26 | Calla |  Sladké
INGREDIENCE:
1 hrnek mouky
1 hrnek mletého máku
1 kypřící prášek
3 lžíce medu
2 vejce
1/2 hrnku mléka
1 tvaroh ve vaničce
2 balíčky sušených švestek

POSTUP:
Nejprve uvaříme sušené švestky v 1/4 litru vody. Vaříme cca 7 minut a pak rozmixujeme na "povidla".
Smícháme mouku, mák a kypřící prášek. Do sypké směsi přidáme rozšlehaná vejce a tekutý med (pokud máte tuhý, tak stačí dát na chvíli do mikrovnky. Poté jenom přidáte tvaroh a mléko. Vlijeme na plech a navstvíme povidla. Pečeme 30 minut na 170°C.

Nebeský koláč

25. října 2013 v 19:02 | Calla |  Sladké

INGREDIENCE:
Piškot:
200g polohrubé mouky
100g cukru
2 vejce
10 lžic oleje
10 lžic mléka
1 prášek do pečiva
Krém:
3 pudingy
650ml mléka
Cukr dle chuti
2 zakysané smetany

Čokoláda na vaření
Máslo
Piškoty

POSTUP:
Z uvedených surovin na piškot uděláme těsto, vlijeme na vysypaný plech a dáme péct na 180°C cca 20 minut. Mezitím si uvaříme z pudingového prášku, mléka a cukru uvaříme puding a necháme vychladnout. Po vychladnutí do pudingu přidáme zakysané smetany. Část vytvořeného krému namažeme na vychladlý piškot, poté naskládáme piškoty a namažeme zbytkem krému. Nakonec si rozehřátím másla a čokolády vytvoříme čokoládovou polevu, kterou moučník polijeme. Vše dáme vychladit.
Tip:

Piškoty lze namáčet (nebo pocákat) instatní kavou s rumem (i bez) :)

Tvarohovo-ricottová buchta

21. října 2013 v 18:52 | Calla |  Sladké
INGREDIENCE:
250g ricotta
250g měkký tvaroh
3 vejce
70g cukru
200g dětské krupičky
1 prášek do pečiva
½ lžičky sody
Skořice
Ovoce

POSTUP:

Ricottu, tvaroh, vejce a cukr vyšleháme. Přidáme krupičku, sodu, skořici a prášek do pečiva. Těsto vlijeme na vysypaný plech a posypeme ovocem a navrh cukrem se skořicí. Pečem na 180°C cca 30 minut.

Jogurtová buchta s hruškami

16. října 2013 v 14:00 | Calla |  Sladké
INGREDIENCE:
1x velký bílý jogurt (400g)
1x kelímek polohrubé mouky (kelímek od jogurtu)
1xkypřící prášek
3-4 lžíce medu (cukr)
2x vejce
hrušky
skořice

POSTUP:
Smícháme jogurt, mouku, prášek do pečiva, med, vejce, hrušky nakrájené na kostičky a skořici. Nalijeme na plech a posypeme skořicí a cukrem. Dáme péct na 200°C cca 25 minut.

Rajčatový salát

13. října 2013 v 21:29 | Calla |  Slané
INGREDIENCE:
Rajčata
Vajíčka natvrdo
Balkánský sýr
Zakysaná smetana
Pepř, sůl
Množství dle toho kolik chcete porcí
(lze nakrájet i salám [junior], majonézu...)

POSTUP:
Vše nakrájejte na kousky a smíchejte. Nejlepší je vychlazený.

Malinový cheesecake

7. října 2013 v 19:07 | Calla |  Sladké
To co bude v závorkách je co jsem použila já :) jinak original recept
INGREDIENCE:
150g máslových sušenek (Bebe-cca 160g)
75g másla
500g tvarohového sýra (2x lučina 100g + 250g tvaroh)
1 a 1/2 lžíce hladké mouky
150g krupicového cukru (75g)
1 lžička vanilkového extraktu (jsem dala vanilinový cukr :D )
2 vejce
125ml zakysané smetany (200ml)
300g (350g)
1 lžíce moučkového cukru (nedala sem)
červený rybíz na ozdobu (nedala sem)

POSTUP:
Příprava korupusu:
1. Předehřejte troubu na 180 °C. Sušenky rozdrťte (buď v mixéru, nebo v igelitovém pytlíku pomocí válečku)- musí vzniknout jemná drť :)
2. V kastrůlku (v hrníčku v mikrovlnce) rozpusťtě máslo a přidejte k sušenkám apečlivě promíchejte. (Opravdu ej lepší použít mixér :D)
3. Rukama namačkejte směs do formy (nejlépe nějaké otvírací jako je např.dortová) a počte po dobu 5 minut. (těch 180°C) Pak vyndejte a nechte trochu vychladit.
4. V míse smíchejte tvarohový sýr, mouku, cukr, vanilkový extrakt, vejce a zakysanou smetanu (lze ručně i šlehačem). Do krému vmíchejte opatrně polovinu malin.
Pečení a dokončení cheesecaku
5. Na korpus nalijte tvarohovou směs. Pečtve v troubě cca 35 minut(já asi 40 minut), poté zkontrolujte a v případě, není-li hotový vraťte zpátky. Cheesecake musí být na okrajích pevnýa uprostřed trochu rosolovitý. Vypněte trouchu a nechte při otevřených dvířkáchtrouby cca 15 minut vychladnout.
6. Vyndejte cheesecake z trouby a nechte vychladnout a nakonec dejte do ledničky. Ořízněte stěrkou (nožem pokud máte kovovou formu) a vyndejte z formy.
7. Ponechte si několik malin na ozdobení povrchu koláče a zbytek dejte spolu s 1 lžicí moučkového cukru do malého rendlíku. Zahřívejte při nízké teplotě, až se cukr trochu rozpustí a ovoce začne pouštět šťávu. poté ovoce rozmačkejte dřevěnou vařečkou a propasírujte přes cedník do omáčkovníku nebo do malé konvičky či džbnku.
8. Ozdobte cheesecake malinami- případně rybízem. Malinovou omáčku ("coulis") servírujte samostatně.

KROK 7, 8 JSEM ÚPLNĚ VYNECHALA A V KROKU 4 JSEM TAM NASYPALA VŠECHNY MALINY.

Muffiny s lentilkami

7. října 2013 v 19:03 | Calla |  Sladké
INGREDIENCE:
4vejce
150g polohrubé mouky
100g pšeničné celozrnné mouky
100g moučkového cukru
1balení vanilkového cukru
100ml rostlinného oleje
1/2balení kypřícího prášku
3-4balení lentilek

POSTUP:
Nejprve oddělíme žloutky od bílků. Poté smícháme žloutky s moučkovým a vanilkovým cukrem, poté přilijeme olej, dále přisypeme prosátou mouku s kypřícím práškem.
Z bílků si ušleháme tuhý sníh a jemně vmísíme do připravené směsi.

Polovinu lentilek si lehce rozdrtíme a vmícháme do směsi. Zbytkem posypeme směs, kterou vložíme do formiček na muffiny. Pečeme na 200°C 15-20 minut.